Serwis świadomych rodziców radosnych dzieci

Nowy schemat żywieniowy niemowląt karmionych piersią

Od 2007 roku obowiązuje nowy schemat żywienia zdrowych niemowląt w pierwszym roku życia. Został on opracowany przez zespół specjalistów powołanych przez konsultanta krajowego do spraw pediatrii. Obejmuje on wskazania dotyczące żywienia niemowląt zarówno tych karmionych piersią, jak i tych karmionych sztucznie.

Nowy schemat żywienia niemowląt karmionych piersią

Niemowlęta do ukończenia 4 miesiąca życia

- karmienie mlekiem matki na żądanie

Niemowlęta w 5 i 6 miesiącu życia

- karmienie piersią na żądanie
- wprowadzenie niewielkiej ilości glutenu (2-3 gramy zbożowego kleiku z glutenem lub kaszki manny - około pół łyżeczki) - 1 raz dziennie
Kleik z glutenem lub kaszkę manną należy dodać do mleka (odciągniętego mleka matki lub mleka modyfikowanego) albo do przecieru jarzynowego*.

Niemowlęta w 7 - 9 miesiącu życia

- karmienie piersią na żądanie
- 1 raz dziennie zupa jarzynowa albo przecier jarzynowy z dodatkiem:
- gotowanego mięsa** (około 1 łyżeczki)
- kaszki manny lub kleiku zbożowego glutenowego
- 1/2 żółtka (co drugi dzień)
- 1 raz dziennie kaszka lub kleik zbożowy (bezglutenowy lub glutenowy)
- sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy (nie więcej niż 150 ml)

Niemowlęta w 10 miesiącu życia

- karmienie piersią na żądanie
- 1 raz dziennie zupa jarzynowa z dodatkiem:
- gotowanego mięsa**
- kaszki manny lub kleiku zbożowego glutenowego,
- 1 raz dziennie 1/2 żółtka dodanego do potraw
- 1 raz dziennie jarzynka z gotowanym mięsem** (o konsystencji stymulującej do żucia)
- 1 raz dziennie kaszka lub kleik zbożowy (bezglutenowy lub glutenowy)
- niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki
- sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy (nie więcej niż 150 ml)

Niemowlęta w 11 - 12 miesiącu życia

- karmienie piersią na żądanie
- 1 raz dziennie zupa jarzynowa z dodatkiem:
- gotowanego mięsa**
- kaszki manny lub kleiku zbożowego glutenowego,
- 1 raz dziennie jarzynka z gotowanym mięsem** (ewentualnie z ziemniakiem lub ryżem)
- 3-4 razy w tygodniu całe jajko
- 1 raz dziennie kaszka lub kleik zbożowy (bezglutenowy lub glutenowy)
- niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki
- kilka razy w tygodniu produkty zbożowe (kaszki/kleiki glutenowe i bezglutenowe, pieczywo, biszkopty, sucharki) łączone z takimi produktami mlecznymi jak mleko modyfikowane, twarożek, jogurt, kefir
- sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy (nie więcej niż 150 ml)

* - składnikiem tłuszczowym zup i przecierów jarzynowych może być wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy
** - należy dodać gotowane mięso bez wywaru, 1-2 razy w tygodniu gotowane mięso można zastąpić rybą